Juligen

jack

Marigt det här med jul-låtar. “Alla” ska göra sin egen jullåt, men allt för ofta låter det som att alla gör samma låt. Men det finns onekligen ett par klassiker som man gillar oavsett årstid. Tänker förstås på “Fairytale of New York ” med The Pogues och Kirsty McColl. Enligt legenden ville Elvis Costello (som var involverad i bandet på den tiden) att den skulle heta “Christmas night in the drunk tank”, men blev nedröstad då det inte “lät som en hit”. Låten döptes istället efter en novell av J.P Donleavy (A Fairy Tale of New York) I videon syns bland annat Matt Dillon från dåtidens storfilmer, Rumble Fish och The Outsiders. Dillon var förstås ett stort fan till The Pogues.
Och en grym hit blev det. Enligt mig, och många, många andra, den bästa jullåten någonsin.

Jag kommer heller inte runt John Lennons Happy Xmas (War is Over) den som inleds med att Lennons viskar:
“Happy Christmas, Yoko”.
“Happy Christmas, John”
.
Gulligt.

Bland de svenska jullåtarna är Anders F Rönnbloms anarkistiska “Det är inte snön som faller” (1980) och den geniala videon till samma låt, ohotad etta. Glad & Respektlös!

TGIF-listan för dagen , som är sista listan innan julafton, innehåller dock ingen av de ovanstående. Jag satsade på att göra en svängig soul-lista istället. Och en sådan listan kan man inte göra utan Weeping Willows! Tre, fyra spår från Sveriges, och kanske världens, bästa julplatta ; Christmas Time Has Come. Du kanske har en julklapp kvar att köpa ? Någon kommer att bli glad, jag lovar.

Duger inte det så finns Summeringen, del 2 som är en fortsättning på min “bästa-låtar-genom-tiderna” lista.

Filar så smått på en årslista, men det är svårt..kom det så mycket bra under 2014 egentligen ?
Stora hits, som också var bra låtar, var ;”Happy”, “Get Lucky” och Sommertime Sadness, hm..vad mer ? Kanske är det en dålig idé ? Återkommer om det.

God Jul!
ps,
En riktig “bubblare” från 2014 är nysläppta plattan med XXLMILLS “The Yellow Album