F * * K !

tfif

Amy Winehouse är den ende som jag ( just nu i skrivande stund )
tycker kommer undan med f-ordet i en låttext utan att det låter konstlat eller banalt. Har väldig svårt för låtskrivare som petar in det för “effekt” , eller för den delen de (ni vet vilka) som upprepar F**K in absurdum. En gång i tiden köpte jag en platta med en grupp som hette Extreme, de hade en mindre hit med “Get the funk out”. Minns att vi fnittrade förtjust; “Visst, Funk.. eller hur ? Hur coolt som helst. hö. hö. Men det var då det. Amy inleder också dagens lista

( I should just be my own best friend
Not fuck my self in the head with stupid men
)

Filmdialog är en annan sak, där funkar fuck nästan alltid. Vi fick ett fint exempel på det i måndags (Homeland) när CIA-Lockhart uttryckte det alla kände

The Wire, som f.ö är en av mina absoluta favoritserier, svämmade nästan över av “fucks”, men jag kan inte påminna mig om att det någonsin störde ? T.o.m den här scenen funkar ju 🙂

På svenska blir det dock problematiskt. Tycker jag. Såg den TV4 producerade “Torpederna” av Felix Herngren. Repliker som “måste jag köra den fucking bilen” stämmer säkert med verkligheten, men jag skruvar jag på mig i TV-soffan. Lätt obehag. Jag står ut, men inte mer. Tycker bara det låter korkat och obegåvat. Och tjatigt! Ser förmodligen inte mer av Torpederna trots att Torkel P förmodligen är lika bra (och likadan ?) som vanligt.

Stalker knallar på i samma stil. Har upptäckt att de flesta avsnitt slutar med en creepy-version av en välkänd sång. Sist var det Duran Durans “Hungry Like A wolf”. Övriga låtar :”I want you to want me”, “Every Breath you take (naturligtvis ska värsta stalker-låten vara med ), Creep och, nästan läskigast, Simple Minds, “Dont You Forget About Me”. Kanske är låtvalet det bästa med Stalker..alla karaktärer börjar kännas lite för sympatiska och välkammade.. och snygga var de ju redan från början.

Veckans bonus lista : TGIF-SoulTrain
ps, Vill ni höra David Brents ” Thank fuck its friday”, klick a på bilden högst upp

En bärs är inte bara bärs

865905
Spaning:Jag sa till min IPA-älskande kompis att det numera är något exklusivt och smått nördigt över bärs. Att det påminner om tiden då Musikörat var den enda butiken i stan som hade direktimport av svåråtkomliga vinylsinglar från de små utländska indiebolagen.

var det viktigt att vara med, att ha koll så att man inte missade Sarah eller Mushroom Records senaste släpp.
Nu går vi på bolaget och letar i hyllan märkt ”småpartier” efter något nytt, spännande- och helst ovanligt – från danska Amager, PangPang Brewery eller från något skumt amerikanskt mini-microbryggeri (som ofta har ett märkligt men tok-roligt namn) och en “batch” som bara kommer ut i limiterad upplaga. Småkul, tycker jag.

Vet inte om han riktigt höll med, kanske fick han för sig att jag tyckte hans – och i viss mån mitt eget – ölintresse gränsade till snobberi (vilket det på sätt och vis kanske gör ) men jag tycker bara det var en klockren “spaning”. Men visst har det blivit viktigt vad man dricker, numera vill man ogärna bli påkommen med en simpel “storstark” på krogen. Skulle kännas lite “Mariann”
Öl ÄR punkigt. Alla kan.

Har aldrig gillar julöl, men i veckan föll jag för frestelsen och köpte en FAKTISKT bara för att det var en snygg etikett, en “kreddig” producent och för att lite julstämming otroligt nog smög sig på när jag fick Weeping Willows julplatta i farsdagspresent (Tack igen, Wille!).. och den var verkligen god! Rekommenderar därför Lagunitas Sucks (Brown Shugga Substitute Ale) Finns på bolaget, nr 11312. Ganska stark (7,7), något dyr ( 26 spänn för 35 cl, men va fan , det är limited!!) Som sagt ; ingen traditionell julöl, inte ens mörk till färgen. En IPA i min smak, vilket betyder att humlen inte tar över fullständigt.

Mer öl: Öl kan vara ett viktigt “statement” också

Dagens lista hittar ni här. Bonuslistan är en samling med cover-versioner av kända åttiotalare.

Mp3: “Sunny Sailor Boy” är en Mike Scotts glömda pärlor, här av Luka Bloom. Ber som vanligt om ursäkt för det kassa ljudet

SVT´s Historieätarna har haft nypremiär i veckan. Ett suveränt program som jag länge trodde var en svensk originalidé, men så var det inte alls visar det sig. TV dags berättar att den är gjord efter brittisk förlaga och att alla (galet roliga ska de vara) avsnitt finns på Youtube. The Fall började lite trevande, men blir säkert bra med tiden. Homeland är bättre än på länge och så kommer Babylon som kallats ” ett slags 2010-talets The Wire” av TvDags. Hur klarade jag mig utan TVDags, egentligen?
Jag kommer nog att rida ut den här vinter också.

Mer Bowie ..


Har inte riktigt hämtat mig efter David Bowie IS föreställningen i söndags. Som en kvinna i filmen uttryckte det; David Bowie och jag är som ett gammalt gift par där “hettan svalnat”, David Bowie IS ändrade på det…ungefär. David Bowie IS är alltså en utställning tillägnad Bowie som just nu turnerar jorden runt. Det vi såg var en filmad version av samma utställning. Tyvärr inga datum för Skandinavien, men Paris 2015 är ett hett tips. Våldsamt avundsjuk på de (you know who) som sett den “på rikt”.

Följaktligen är det flera spår av Bowie (eller med anknytning) på Dagens Lista. Bonuslistan är oxå Bowie. Ständigt denna Bowie..lyssna bara på den här cover-versionen av av Dar Williams (Dessvärre är den saftigt komprimerad då jag endast har 2 MB att tillgå på den här sajten.

TV: I jul ska SVT visa Birros “Viva Hate” (“Birro” är alltså Peter, den mer begåvade brodern..) Lägger upp en länk till trailern med Ebbot Lundberg i en av rollerna.
The Fall med Gillian Anderson har dragit igång igen (TPB). Har ni inte sett “The Fall”, kolla säsong 1 på Netflix först. Har kommit en bra bit in i Glue (möcke bra ) och följer fortfarande “Stalker” även om det är lite Scooby-Doo (den först förekommande personen- som inte är en av huvudkaraktärerna- är mördaren) över den serien. Men det är episodavsnitt, så det är väl förlåtet.
En annan mediahändelse jag måste flagga för är Hans Carstensens podcast “Storytalk”. Första avsnittet (Med Thomas Järvheden) finns här och på i-Tunes

På lördag är det premiär för Bar & Bistro Cousteau på Drottninggatan.Titta gärna in på en Plankstek och en Wisbypilsner.För egen del åker jag till skärgården och slappar med fru, bok och bubbel..eller fru, bubbel och bok är kanske mer korrekt.
Läser:Fortfarande “Twist” av Klas Östergren. Långsam, men så är han också en stor författare den där Klas.
En sak till: Musikhjälpen kommer till Uppsala i december…här är ett magiskt klipp från ifjol

En kvart om dan

arne

Arne Tammer , Paolo Roberto och mitt nya gym “MyTraining” verkar vara överens; man inte behöver träna så jävla mycket för att komma i form. Arne Tammer, som var det svenska svaret på Mr Atlas (han med “Dynamic Tension” som 10 cc sjunger om i Sand in My Face..som finns på DAGENS LISTA ) , minns alla som läste tidningar och magasin på 70-talet. Budskapet känns väl lika trovärdigt nu som då, dvs, lite för bra för att vara sant .. men jag ger MyTraining den här vintern. Jag lovar & svär

TV: Tack Eric för tipset om “Glue” (piratbukten)verkar lovande, även om jag hade behövt en textremsa. Superbraiga “Line of Duty” (SVT) började också i veckan. Den här omgången är t o m vassare än den första. Och Carrie i Homeland..vad ska det bli av detta?
Bok: Har gett mig på Klas Östergrens “Twist”,men inte hittat känslan riktigt. Skaffade Ida Lindes nya Country-Noir roman ”Norrut åker man för at dö” som bygger på Springsteens Nebraskaplatta, ska blir intressant att läsa om Västerbotten ur det perspektivet. Tack Martin W för tipset!
Bonus: 80-talslista The 80´s Show!
Rolig låt att lyssna på:Lasse Hollmer: Inteflöttarjagtesjöss
Mat: Lidl! Gillar du korv är Lidl ett måste! Hittade färsk Türingerwurst och riktigt god Kabanoss sist jag var där. Möcke, möcke bättre än Scan.
Strax: Snart är det premiär för Cousteau, ny restaurang, bistro och bar, i gamla Fredmans/Escobars lokaler på Drottninggatan i Uppsala. Lunchrestaurangen (gamla Escobar) är redan igång, serverar grym husman. Ev. kommer jag (moi!) att spela skivor till afterwork-biran någon eller några fredagar framöver. Återkommer säkert om detta.
Utgång: Påminner om att DJLarge, stans bästa DJ, spelar skön soul på UKK´s AfterWork. Från kl 16.00 fredag 7 nov.